środa, 20 grudnia 2017

Zimowa owsianka piernikowa z gruszką

Uwielbiam okres zimowy, a szczególnie świąteczny. Gdy w domu unosi się zapach cynamonu to rozpływam się! Uwielbiam zapach świąt, zapach potraw - nie tylko tych świątecznych. Zrobiłam owsiankę która jest   i zachowana w cudnym klimacie. Łapcie przepis! 



SKŁADNIKI: 

  • mleko (u mnie bez laktozy, ale to bez różnicy;))*
  • płatki owsiane*
  • przyprawa do muffinek piernikowych/piernika
  • cynamon 
  • orzechy (mieszanka bakaliowa)
  • gruszka 
  • gorzka czekolada 
  • cukier/miód (ja nie dawałam)
*dawałam na oko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Gotuję mleko, do gotującego się dodaję płatki owsiane, gotuję do czasu aż wchłoną mleko, dodaję przyprawę oraz cynamon. Większą część pokrojonej gruszki wrzucam do garnka. Ta gotuję jeszcze przez chwilę. Następnie przekładam do miseczki. Na wierzch układam gruszkę oraz mieszankę orzechów, a wszystko posypuje startą czekoladą!  Pychota! 

*myślę, że z mlekiem roślinnym byłby jeszcze większy sztos!





9 komentarzy :

  1. Pyszności! konieczne do wykonania w mojej kuchni ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie było jeszcze owsianki, która by mi nie posmakowałam! A ta, to genialna kombinacja smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako fanka owsianek, obowiązkowo muszę przetestować

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w okresie zimowym nadużywam cynamonu i sypię go do wszystkiego :) ale przyprawy piernikowej nie próbowałam :) Smakowicie to wygląda :) Zawsze żaluję, że ja nie mogę ani orzechów, ani nie powinnam jeść czekolady :/ Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie, wygląda jeszcze lepiej, a już na pewno smakuje wyśmienicie! :) Na pewno wypróbuję na rozgrzewkę! Osobiście nie używam mleka (szkodzi mi), a płatki owsiane zalewam wodą. W sezonie zimowym głównie bazuję na jabłkach, a dla wzmocnienia efektu energetycznego dodaję łyżeczkę masła orzechowego (bez soli i cukru) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po mleku również czuję się średnio, dlatego wybieram te bez laktozy lub roślinne :)

      Usuń
  6. wygląda cudownie a pewnie smakuje jeszcze lepiej! :D

    OdpowiedzUsuń