czwartek, 6 kwietnia 2017

NIEBIAŃSKA FIT TARTA

Po powrocie z Pragi, zmęczona, ale szczęśliwa, nawet nie myślałam o tym aby pójść spać i trochę odpocząć po podróży,  i jak to ja - ogarnęłam się i postanowiłam zrobić CIACHO. Jak już wiecie albo i nie - obecnie piekarnikiem z wyżej lub chociaż zwykłej "półki" pochwalić się nie mogę (ten co mam nadaję się do najprostszych dań), a więc szukam przeróżnych alternatyw, żeby moje słodycze były zdrowe, robione (głównie) przeze mnie oraz nie wymagające piekarnika, tylko co najwyżej lodówki lub zamrażalnika. ;) I tym oto sposobem właśnie czytasz posta z przepisem na pyszne ciasto, które (według mnie) będzie odpowiednie nawet na zbliżające się święta! 




SKŁADNIKI 

- spód - 

150g daktyli 
60g płatków owsianych zmielonych na mąkę
30g mąki kokosowej
20-30g słonecznika łuskanego
2 łyżeczki kakao 

- środek -

250g mascarpone
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
nasiona chia
2 miarki białka o smaku białej czekolady



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 - spód - 


  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 30-40min aby zmiękły (może być i dłużej, nawet na całą noc). 
  • Po tym czasie miksujemy daktyle na gładką masę. 
  • Dodajemy płatki owsiane (wcześniej przerobione na mąkę), mąkę kokosową, słonecznik i kakao - wszystko miksujemy i przekładamy do formy, gdzie ciasto dokładnie uciskamy oraz zaginamy brzegi. 
  • Odstawiamy do lodówki na około 30min. 







- środek - 


  • Do miski wrzucamy mascarpone oraz jogurt grecki. Miksujemy na niskich obrotach, aby masa nam się nie zważyła. 
  • Dodajemy nasiona chia oraz białko. Miksujemy na niskich obrotach do złączenia się składników. 
  • Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód. 








Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc, choć jeszcze i tego samego dnia możemy się nią zajadać! 

SMACZNEGO! 

PLUSY tej TARTY: 

  • jest słodka, a więc nie zjesz jej za dużo, a zaspokoisz swoją chęć na coś słodkiego
  • szybko się ją robi, jedyne co zajmuje czas to jej "pobyt" w lodówce
  • wygląda pysznie i tak smakuje
  • nie musisz jej piec 

Ciasto pomagał mi tworzyć mój chłopak oraz było próbowane przez moich "krytyków kulinarnych" i zdecydowanie zaspokoiło ich kubki smakowe, co mnie bardzo cieszy. Daj znać i TY czy tarta się udała, czy smakowała oraz czy podoba Ci się ten przepis. Oczywiście na opinie czekam m.in. w komentarzach pod tym postem! 


Do zobaczenia,
Klaajdka

23 komentarze :

  1. Ale pychotka i do tego jaka zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze niezbyt entuzjastycznie reaguję na słowo fit, ale tarta wyglada apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka średnicę ma twoja foremka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne i zdrowe ciastko :) mega ciekawie wyglądają te zdjęcia co zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda:D
    Chętnie bym spróbowała :D

    Zaprasza:* Odwdzięczam się za każdą obserwacje :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie, aż ślinka cieknie! :D Będę musiała kiedyś spróbować taką zrobić :D
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na spód, zdecydowanie na plus :) Ale ten krem to tak średnio fit ;) Ale za to z pewnością jest super smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam, nie popadajmy w skrajności ;p Ale smaczna, smaczna! :)

      Usuń
  8. Nigdy sama nie robiłam, więc możliwe, że wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń