sobota, 7 czerwca 2014

Batony musli.

Przygotowałam dzisiaj batony musli. Robiłam je dopiero pierwszy raz i wyszły mi trochę za suche, ale mimo to są pyszne.

Składniki:
  • 1,5 szkl. płatków owsianych 
  • 0,5 szkl. otrębów
  • 50 g cukru
  • 80 ml miodu 
  • 50 g margaryny Kasi (ew. masła) 
  • 2 szklanki: orzechy(w małych kawałkach, żeby sobie zębów nie połamać), migdały, rodzynki, morele, bakalie, żurawina, itp. - co wam przypadnie do gustu, co lubicie. 


Przygotowanie:
Płatki owsiane, otręby i bakalie wrzucamy na patelnie i trzymamy mieszając, aż zarumienią się 
na złoty kolor.
Margarynę, cukier i miód gotujemy do połączenia się składników. Odstawić z ognia. 
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na blachę wyłożoną papierem do
 pieczenia, dobrze docisnąć tak aby było ładnie zbite (użyłam do tego książek).
Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie zimne i twarde. Kroimy na kawałki, tak aby 
wyglądały jak batony.
MNIAM.!

korzystałam ze tej strony.

 

SMACZNEGO! :) 

2 komentarze :

  1. wygladaja pysznie jednak cukier, miod i margaryna u mnie nie goszcza :D

    OdpowiedzUsuń